Kören

Våren 2020


25/4

Konsert till förmån för Majblomman i Malmö, Stadionkyrkan


30/4 Valborgssång i Arlöv och Åkarp


3/5 Konsert med Disneytema, Palladium

         

 

Korister sökes


Välkommen till oss i Kören Mixtus Cantus.

Just nu söker vi främst tenorer, basar och altar. Vi träffas och övar på Kroksbäck (Malmö) varje måndag kl. 19.00-21.00 med en fikapaus i mitten. Ta kontakt med oss - och bestäm dig för att komma och lyssna och prova på att sjunga en lämplig måndag. I pausen eller efteråt så får du möjlighet att prata lite med oss medlemmar och träffa vår dirigent Martina Tomner och känna efter om du trivs med vår kör. Du får provsjunga för Martina innan det beslutas om ditt medlemskap.


Vi förväntar oss av dig som medlem att du kommer regelbundet, då kvalitén ökar betydligt om vi prioriterar närvaron.


Mixtus Cantus sjunger en blandad repertoar med allt från 1500-talsmusik till nutida musik.

Vi vill utvecklas rent musikaliskt. Vi brukar åka på körresa någonstans med mycket sång - sist åkte vi till Geneve under ett par hektiska dagar fyllda av sång.


Förutom allt detta så får du träffa många nya trevliga människor, du blir rent av piggare och betydligt friskare. Så vad väntar du på? Sätt igång och sjung!


Välkommen!


Om du är intresserad så ta kontakt med:

Ordförande Christel Larsson Lunderquist, 0701-90 17 53, cll@ukl.se

Vår historia

Sångkören Mixtus Cantus bildades 1963 så vi fyller alltså 57 i år. Namnet antyder inte bara att vi är en blandad kör utan också att vi har som mål att alltid ha en blandad repertoar. Vi vill inte placeras i något specifikt fack, utan ansluter oss gärna till den traditionella svenska körtraditionen. Mixtus Cantus har genom åren försökt hålla en bred repertoar för att kunna delta i de mest skilda sammanhang. Kören var bl.a. ”huskör” under alla de 10 år som de populära ”Sjung ut”-konserterna hölls på Pildammsteatern.


25-årsjubileet firades med pompa och ståt med konsert i Stadsteaterns foajé. Här deltog gästande kör från Wales samt några av körens tidigare dirigenter som Olof Hult och Bengt Hall, båda kända musikprofiler.


Rest och sjungit har kören gjort i bl.a. Österrike, Wales, Tyskland, Estland, Grekland, Sicilien och 2003 var vi i Fuengirola, Spanien och representerade Sverige på de Internationella dagarna. I juni 2013 var vi i Schweiz och Frankrike och sjöng. Vi deltog i det svenska nationaldagsfirandet samt sjöng  utanför FN i Geneve.


Då vi är medlemmar i Sveriges körförbund har vi haft förmånen att delta i en mängd konserter organiserade av dem. Under 2014 ingick delar av kören i en konsert med ABBA-tema på Palladium i Malmö, samt i den ambulerande kör som turnerade runt i Skåne tillsammans med Malmö Operas uppsättning av Romeo & Julia. I juni 2015 bevistade delar av kören Körforum i Stockholm. I november 2015 ingick vi i en storkör som sjöng låtar gjorda av musikgruppen Queen. Många medlemmar i Mixtus kom under våren 2017 att arbeta med körprojektet Operamania.


Vi har även sjungit på bröllop samt olika evenemang som EMG 2008 i Malmö. Varje jul har vi flera konserter på olika platser. Ett stående inslag är att vi deltar i John Kluges Änlgaljuskonsert med olika gästartister. De senaste åren har vi varit på Palladium.


Vi anordnar också egna konserter. I april 2016 genomförde  vi  en konsert i Falsterbo kyrka med varierat material. Den 19:e november samma år gjorde vi en välgörenhetskonsert till förmån för Barncancerfonden i Stadionkyrkan i Malmö. Den 4 februari 2017 sjöng vi tillsammans med 9 andra körer 10 nyskrivna verk i Allhelgonakyrkan i Lund. I maj hade vi en cafékonsert på Kulturens i Malmö där det stod svenska visor på repertoaren. Vi deltog också i en manifestation för Kulturens bildningsverksamhet tillsammans med musiker knutna till denna organisation. Under hösten 2017 sjöng vi ett musikalprogram tillsammans med Parkteatern på MAF, ett program som vi senare spelat på flera platser. Under våren 2019 hade vi en välgörenhetskonsert till förmån för Majblomman. 
MARTINA TOMNER


Martina Tomner är tonsättare, körledare och lärare i musikteori. Hon tog IE-examen (huvudinriktning arrangering/komposition) vid Musikhögskolan i Malmö 2007, och diplomexamen i komposition våren 2012. Hon har även studerat musikvetenskap vid Lunds universitet.

Under sin utbildning har hon komponerat musik för många olika konstellationer, från elektroakustisk musik och kammarmusik till verk för större ensembler och orkester. Hennes stycken har uppförts av Musica Vitae, Stockholms läns blåsarsymfoniker, Värmlands sinfonietta och Norrköpings symfoniorkester. Hon samarbetar även med musiker i kammarmusikaliska sammanhang, och skriver då gärna stycken där instrumentets eller röstens klangmässiga möjligheter utforskas.


Vid sidan av sina studier har Martina i många år arbetat som körledare och leder just nu kören Mixtus Cantus. Tidigare har hon också lett Malmö Motettkör.


2008-2011 var hon förbundsdirigent för Regionförbundet Körsång i Skåne och instuderade samt dirigerade då bl.a två produktioner av Carl Orffs Carmina Burana (2010 och 2011). Hon har deltagit i flera master classes i kördirigering, bl. a. Lund International Choral Academy i oktober 2012.


Just nu arbetar Martina deltid som lärare i gehörs- och musiklära på estetiska programmet på Latinskolan i Malmö. Resten av tiden ägnar hon åt komposition och kördirigering på frilansbasis.


“En studie i instängdhet” hade premiär i Fångtornet, Malmöhus den 25:e oktober 2014. Den 9/5 2015 framfördes “Vad som har hänt i sagan skall hända även mig!” med texter av Edith Södergran. Körcentrum Syds kompositionsstipendium gjorde det möjligt för Mixtus Cantus dirigent Martina Tomner att specialskriva detta verk för kören. Detta utgjorde ett unikt tillfälle att lyssna på nyskriven körmusik av en ung kvinnlig kompositör och med text av en kvinnlig poet.


KÖRENKontaktinformation:

Mobiltelefon +46-701-90 17 53

Postadress c/o Christel Larsson Lunderquist, Norrbäcksgatan 31, 216 24  Malmö

E-post: Allmän information: info@mixtuscantus.se Webbadministratör: webmaster@mixtuscantus.se